Information

Vill du boka in dig på några av våra grupper/skolor eller om du har ytterligare frågor så är du välkommen att höra av dig till oss på telefon nr.033-7223700.

Artrosskola

För vem är artrosskolan?

Vi erbjuder patienter artrosskola digitalt via 1177 (stöd och behandling).

Artros är en ledsjukdom som främst drabbar ledbrosket. De vanligaste lederna som påverkas är leder i hand, höft och knä. Artrosskolan vänder sig till dig som har artros av sådan grad att du uppsöker sjukvården. Skolan följer det internationella konceptet BOA (Bättre Omhändertagande av patienter med Artros).

I artrosskolan får du veta vad artros är, vad det kan bero på och hur det kan behandlas. Du får tips och råd om vad och hur du kan göra för att lindra besvären.

På besöket hos oss erbjuds också ett individuellt anpassat träningsprogram, som du har möjlighet att träna med hjälp av fysioterapeut och/eller arbetsterapeut, alternativt som hemträning.

Resultatet utvärderas med en uppföljning hos din fysioterapeut/arbetsterapeut efter 3 månader.

Mål

Målet med artrosskolan är att du ska får kunskap och verktyg för att hantera dina besvär och dess konsekvenser.

Länkar

www.boaregistret.se
www.reumatikerforbundet.org

KOL-skola

För vem är KOL-skolan?

Kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) är en mycket vanlig sjukdom. I Sverige beräknas mellan 500 000 och 700 000 personer vara drabbade.

KOL är en lungsjukdom där luftrören blir trånga och syreupptagningsförmågan försämras. Behandling av KOL består av tre komponenter: rökstopp, anpassad träning, läkemedelsbehandling.

KOL-skolan riktar sig till alla som lever med KOL. Skolan riktar sig både till er som har levt med KOL i många år och till er som nyligen har fått er diagnos.

Mål

Vi vill genom kunskap skapa motivation till förändringar i vardagen som ger nya vanor och ett bättre liv med KOL.

Mediyoga

För vem är MediYoga?

MediYoga MOSI (MediYoga Of Sweden Institute) är en evidensbaserad metod som minskar stress, oro, ångest, smärta samt förbättrar livskvalitet och sömnkvalitet.

I MediYoga tränas medveten närvaro, andning, fysiska övningar och meditation. MediYoga kan tränas av alla och anpassas utifrån individuella behov under handledning av certifierad instruktör. Alla är välkomna och inga förkunskaper krävs. Det går bra att utföra övningar liggande, sittande på matta eller sittande på stol.

På Älvsborg Rehab Center startas grupper i MediYoga kontinuerligt. Instruktör är Leg. Fysioterapeut Helene Lagercrantz. Om du vill veta mer ring Älvsborg Rehabcenter så hjälper vi dig.

Mål

Syftet är att få landa i sig själv och lyssna till vad som händer i kroppen och i sinnet.